En aquest article de DigitalMakers volem plantejar les millors opcions per a poder realitzar una plataforma de videocursos i veure els avantatges i desavantatges que té el realitzar una plataforma de forma personalitzada i a mida o bé utilitzar una de les plataformes ja existents.
Davant la nova situació de pandèmia mundial, tots els sectors econòmics han hagut de reinventar-se, i moltes de les pràctiques de transformació digital que s'havien començat a utilitzar de forma tímida s'han agilitzat i accelerat. En el món educatiu, això és encara més notori.
La situació actual generada pel COVID-19 obliga a facilitar el distanciament social per minimitzar el contagi i aquesta és una dificultat per als cursos presencials, ja que pot suposar un problema afegit d'espai i de gestió dels alumnes. Per això, una opció molt interessant que els últims anys ja estava començant a destacar s'ha accelerat: les plataformes de videocursos.
Comencem?
Perfecte, ja has gravat, editat i preparat les diverses lliçons en vídeo dels teus cursos, però ara tocaria preparar la plataforma de venda d'aquests cursos.
Vendre cursos online és ara una bona alternativa, però hi ha diverses coses que has de tenir clares abans de posar-te a això i que l'experiència sigui reeixida. Per exemple, quin és el teu buyer persona, parlem de persones que tenen ja una idea del tema o són totalment novells en ell? Com vols estructurar els cursos? Com els donaràs a conèixer?
Totes aquestes preguntes i unes quantes més són la base que has de tenir clara per iniciar un projecte de videocursos. I un cop resoltes ja podràs centrar-te en el següent pas real per tenir una plataforma de cursos. Què és millor, crear una plataforma pròpia que s'adapti exactament al que necessites o bé adaptar-te a una plataforma ja feta?
Aquí la clau està precisament en tres punts: l'adaptació de les funcionalitats de curs que estàs disposat a tenir, el pressupost i el timing en què necessites la plataforma llista i en funcionament.
Millor mirem les dues opcions amb deteniment, oi?
Bàsicament, tenim, doncs, dues opcions:
Estem parlant de plataformes Saas (on està ja tot preparat per tal que poguis pujar els teus cursos en una plataforma ja feta) o MarketPlaces (on podràs pujar els teus cursos a la seva plataforma i vendre'ls dins d'aquesta).
Aquesta és una bona opció si vols començar d'una manera relativament ràpida a preparar la teva plataforma de cursos online i si, a més, tens un pressupost ajustat. La plataforma està ja programada, de manera que les possibles funcionalitats estan clares i està tot plantejat inicialment.
En aquest cas, senzillament hauràs de pagar per utilitzar el seu sistema i adequar-te a les possibilitats que et permeti i, molt possiblement, el cost inicial de el projecte serà inferior perquè a la fi senzillament pagues una mena de comissió per utilitzar el servei.
Evidentment, aquest sistema té els seus avantatges i desavantatges:
Evidentment, en tenir ja tota la base de funcionalitats creades, serà molt més senzill i ràpid el poder preparar i posar en marxa una plataforma de cursos online. Només hauràs de revisar com funciona la plataforma triada, i a volar!
A l'estar tot en el núvol i ser una plataforma ja muntada t'oblides d'haver de anar-la actualitzant o de tenir-la en un servidor propi. Això és còmode, molt còmode ...
Evidentment, al no haver de crear tota una nova plataforma, el pressupost inicial és molt inferior a el de realitzar una plataforma des de zero. Tens un pressupost ajustat? Llavors opta millor per una plataforma ja feta.
Les plataformes tenen una comunitat que ja les coneix, el que suposa que l'accés als teus cursos i el seu descobriment és més senzill ja que la captació de l'alumnat comença en una plataforma ja coneguda per a ell. I ja se sap, si ja coneixes una plataforma i t'ha anat bé tornaràs a ella quan vulguis aprendre.
A l'ésser una plataforma ja creada en format Saas o MarketPlace, el control dels cursos en termes més tècnics ho tindrà la plataforma. Ells decidiran en alguns casos els preus finals que rep l'usuari, podran vetar un curs si pel que sigui no encaixa en els seus estàndards ... en aquest cas, està clar que no seràs el rei en la teva plataforma.
Igualment, si necessites que hi hagi una funcionalitat específica que no permet la plataforma podràs demanar-la però en principi hauràs d'adaptar al que la seva programació permeti, ja que no tindràs accés a crear noves funcionalitats. Si has somiat amb una plataforma d'una manera determinada possiblement hauràs d'ajustar les teves expectatives al que la plataforma escollida et permeti.
Si tens els teus cursos realitzats en una plataforma externa és possible que el que els teus alumnes vegin sigui el nom de la teva plataforma, de manera que la teva marca es dilueix. ¿I què vols que recordin els teus alumnes, el teu nom de marca o el de la plataforma? Doncs això.
Dins d'aquesta categoria tenim diverses plataformes online que pots utilitzar. En anglès hi ha moltíssimes plataformes, però en aquest article et parlarem de les més habituals en castellà, són les següents:
Quin triar? Depèn del que necessitis. Probablement ClassOnLive sigui una bona opció si estàs començant, ja que per un import relativament baix pots tenir la teva plataforma de cursos funcionant.
L'altra opció que tens en el cas de que vulguis tenir una plataforma de cursos online és la de fer-la tu mateix (si tens coneixements tècnics per a això, és clar) o contractar una agència o tècnic perquè la preparin.
Evidentment, en aquest cas és molt important que facis un projecte inicial per tenir molt clar el funcionament en tots els casos de la plataforma. Els usuaris tindran accés a una part oberta, a més de la privada? Quines possibilitats tindran un cop accedeixin a el curs, podran navegar de manera oberta per tots els continguts o hauran d'anar de forma lineal? Hi haurà algun tipus d'avaluació o senzillament es podrà accedir a el curs i veure els continguts? ...
Referent a això hi ha moltes preguntes que un ha de fer-se i que ha de tenir en compte perquè el resultat sigui el que espera i el conte comenci amb una bona història.
Si la teva plataforma està programada a mida, el límit és el cel. Pots plantejar-la com tu vulguis (bé, sempre que sigui tècnicament possible, és clar) i tens el control de canviar-la quan necessitis de manera que vagi adequant-se a les teves necessitats. No està malament, eh? En aquest cas somiar se't permet.
Un cop tens la teva plataforma feta, l'import íntegre dels cursos anirà a la teva butxaca, de manera que el podràs reinvertir, si vols, en màrqueting o en millores, serà totalment teu per que el destinis al que necessitis.
Tot en la teva plataforma respirarà a la teva marca, i tot estarà vinculat perquè el focus estigui sempre en la teva marca, sense que una plataforma amb marca externa et pugui fer ombra.
Aquí hauràs de crear-ho tot de zero, de manera que el temps per poder realitzar-la augmenta. Però Roma no es va construir en dos dies, oi?
El cost de servidor i del domini és un cost fix, en el cas de servidor pot ser mensual o anual i en el del domini és anual. No sol ser un cost elevat, però has de tenir-ho en compte. Igualment, hauràs d'assegurar-te que la teva plataforma està actualitzada per evitar problemàtiques de seguretat, si la teva web no funciona perds la possibilitat de vendre els teus cursos i, per tant, perds diners! Però si encara tens dubtes de perquè és imprescindible tenir el teu web actualitzada et convido a que llegeixis l'article que vam preparar al respecte perquè ho entenguis millor.
Evidentment, el fet d'haver de realitzar tota la plataforma de zero et suposarà que hagis de tenir un pressupost més gran per poder-la realitzar. Si tu tens coneixements tècnics aquest punt no s'aplicarà però si no és així hauràs de tenir en compte que s'ha de programar tot, el que suposarà que la teva inversió sigui més gran.
Els alumnes no sorgeixen de l'aire, cal aconseguir que arribin a la teva plataforma, després que s'interessin per les teves cursos i convèncer-los que la millor opció per a ells és apuntar-se al curs, i tot això no és ni fàcil ni ràpid però si es fa bé es crearà una base sòlida de marca que farà que cada vegada sigui més senzill arribar a aquests alumnes. Tot costa, però a la fi el resultat serà que la teva marca es veurà reforçada.
Per poder crear aquesta plataforma a mida, podem tenir en compte principalment dues tecnologies diferents:
Les dues són bones opcions per poder preparar la teva plataforma a mida. Segurament, si el que vols és una plataforma relativament senzilla, on no hagis de gestionar diferents grups, Wordpress pot ser una bona opció. Si necessites alguna cosa més potent segurament hagis d'optar per Moodle.
En qualsevol cas, amb aquestes dades bàsiques que t'hem donat en el nostre article ja tens una base per poder decidir quin seria el camí a escollir i la ruta del viatge. A DigitalMakers podem ajudar-te tant a plantejar el projecte com a dur-lo a terme (ja saps, també som "makers") així que si necessites ajuda només has de concertar una reunió amb nosaltres i plantejarem les bases per a ajudar-te a iniciar el camí cap a una plataforma de videocursos adequada a les teves necessitats.
Què et sembla, iniciem el viatge? Estem il·lusionats amb poder-te ajudar.